Hola amigo’s!
- fleurbijveld
- 24 jun 2020
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 jun 2020
Het eerste onderwerp dat ik heb bedacht voor een publicatie heb ik bewaard voor mijn laatste blog. Hier heb ik uiteraard mijn redenen voor. Ik wil deze namelijk in het Spaans schrijven. Het afgelopen half jaar heb ik elke dag aan Duo Lingo gezeten, Spaanse werkboeken gelezen, opdrachten gemaakt en af en toe een Spaanse series gekeken. Dit wil niet zeggen dat ik nu vloeiend Spaans spreek/schrijf maar met hulp van een collega ga ik jullie (in het Spaans) een verhaal vertellen over mijn oom en tante. Mijn oom en tante zijn 10 jaar geleden een stichting begonnen voor een kindertehuis in Bogota, dit is de hoofdstad van Colombia. Hier gaat het stukje over. Ik ben benieuwd of jullie er iets uit kunnen halen, anders kunnen jullie hem natuurlijk vertalen!

Eerst een klein stukje over Bogota:
Bogota is de hoofdstad van Colombia, de stad is enorm snel gegroeid qua bevolking. Dit komt voornamelijk door het verhuizen van het platteland naar de stad. Dit werd in het geval van Bogota nog versterkt, doordat de stad meer veiligheid bood tijdens de burgeroorlog in 1948 tot 1958. Daarnaast heeft de aardbeving in de Zona Cafetera in 1999 ook veel mensen naar de hoofdstad gebracht.
Door deze onnatuurlijke groei van de stad, is er veel armoede ontstaan. Ongeveer 25% van de inwoners woont in krottenwijken (‘’tugurios’’) en leeft in armoedige omstandigheden. Deze krottenwijk bevindt zich in het zuiden van de stad, en staat in groot contrast tegenover de woonbuurten in het noorden van de stad. Hier zijn de meeste ambassades gevestigd en wonen veel immigranten (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 2019).
Mis tíos tienen una tienda de muebles en Heeswijk-Dinther. Ellos Importan muebles de diferentes países, incluida Colombia.
Cada año visitan a los trabajadores que fabrican estos muebles para mantenerse en contacto directo con ellos. Como resultado, se enfrentan cada año con las terribles condiciones de vida de la población. En 2005 entraron en contacto a través de un intermediario con Bertilda, una mujer que había comenzado un comedor de beneficencia por iniciativa propia para proporcionar alimentos a los niños. En ese momento, había 80 niños. Mi tío y mi tía decidieron contribuir para que la cocina pudiera renovarse, con pisos nuevos y un techo. Aquí se crearon áreas de comedor para que los niños pudieran comer sus comidas nutritivas adecuadamente.
En 2007, la tienda de muebles existió durante 25 años. Después de celebrar este gran evento, donaron todos los sobres recibidos a la casa. Los primeros tres años mi tío y mi tía patrocinaron la casa, después de estos tres años mi tía tomó la decisión de establecer una fundación llamada Fundación Bogotá Zonder Honger. Gracias a muchos donantes, la fundación aún existe y los niños pueden disfrutar de una comida nutritiva todos los días.
Desde entonces, la casa se ha expandido y se atiende a 220 personas todos los días. Además de estas comidas, se organizan lecciones y actividades para que los niños no se aburran y, por lo tanto, sean menos propensos a terminar en el lugar equivocado.

Vertalen?:
Ik moet toegeven dat ik dit niet helemaal zelf heb vertaald. Spaans is een bijzonder mooie taal, maar die leer je niet in een half jaar. Ik heb aan een collega gevraagd of ze me wilde helpen. Zij is in 2015 naar Lanzarote gegaan om stage te lopen. Daar heeft ze een vriend gekregen en heeft ze daar de afgelopen vier jaar blijven wonen. Sinds februari wonen ze samen in Nederland. Ze hebben me samen geholpen en daar ben ik ze heel dankbaar voor!
Op het MBO heb ik zelf vier jaar Spaans gehad, dus de basis van de grammatica wist ik. Ik ga jullie een kleine basis les geven in het Spaans.
Werkwoorden:
In Spanje werken ze met vervoeging van het werkwoord. Het onderwerp van de zin (bijv. hij, zij of jullie) zorgt ervoor dat het werkwoord veranderd:
Vb.
Hablar (praten)
Ik - Yo > Hablo
Jij - Tu > Hablas
Hij/zij - Es / Esta > Habla
Wij - Nosotros > Hablamos
Jullie - Vosotros > Hablaís
Zij - Estos/Estas > Hablan
Zijn (wie of wat ben ik)
Ik - Yo > Soy
Jij - Tu > Eres
Hij/zij - Es / Esta > Es
Wij - Nosotros > Somos
Jullie - Vosotros > Soís
Zij - Estos/Estas > Son
Zijn (Waar ben ik)
Ik - Yo > Estoy
Jij - Tu > Estas
Hij/zij - Es / Esta > Esta
Wij - Nosotros > Estamos
Jullie - Vosotros > Estaís
Zij - Estos/Estas > Estan
Lidwoorden
Bepaald lidwoord
BIJNA alle lidwoorden die eindigen op een o zijn mannelijk
BIJNA alle werkwoorden die eindigen op een a zijn vrouwelijk.
Mannelijk:
EL mv> LOS
Vb: El sombrero > Los sombreros
Vrouwelijk:
LA mv> LAS
Vb: La playa > Las playas
Onbepaald lidwoord
Mannelijk:
UN mv> UNOS
Vb: Un chico > UNOS chicos
Vrouwelijk:
UNA mv> UNAS
Vb: Un Cerveza > UNAS Cervezas
Meervoud
Achter een klinkeer plak je S
Achter een medeklinker plak ES
Wil je ook Spaans leren? Dan zou ik beginnen met Duo lingo downloaden. Hier leer je makkelijk woordjes en zinnen maken. Ikzelf ben hier ook nog lang niet klaar mee. Er is veel geduld voor nodig, maar er gaat een dag komen, dat ik vloeiend Spaans spreek.
Ministerie van Buitenlandse Zaken. (2019, 15 mei). Bevolking en religie. Geraadpleegd op 16 juni 2020, van https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/colombia/en-nederland/colombia-een-introductie/bevolking-en-religie
Ons verhaal. (2017, 15 september). Geraadpleegd op 16 juni 2020, van https://www.bogotazonderhonger.nl/ons-verhaal/
Comments