Let's see the world
- fleurbijveld
- 27 mei 2020
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 jun 2020
Nadat ik mijn middelbare school had afgerond, vond ik het maar lastig om een volgende opleiding te kiezen. Ik had zojuist sportklas afgerond (richting op het VMBO), waardoor ik me automatisch had ingeschreven op een vervolg sportopleiding. Niet per se omdat dat mijn droom was, maar ik vond het leuk en wist niet wat ik anders wilde. Toen ik bij open dag ging kijken van verschillende studies, kwam ik terecht bij de āCosmo Academyā. Een Mbo-opleiding gericht op leisure, hospitality and executive. Met andere woorden; een entertainment opleiding. Al vrij snel had ik alleen oor voor de stages in het buitenland. Dit kon pas vanaf jaar twee en alleen als je op dat moment 18 zou zijn. Had ik even geluk dat ik op 17 mei 2015 18 werd en 25 mei vertrok naar Mallorca om daar een half jaar in een hotel de entertainer uit te hangen.
Eindelijk, na de stage van het eerste jaar te hebben overleefd op een camping in Nederland, mochten we dit jaar naar Mallorca. Ik had hier zoveel zin in. Tijdens deze stage ben ik enorm uitgedaagd. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik niet echt op mijn mondje ben gevallen, maar op de eerste avond een aankondiging in het Spaans, Engels, en Duits presenteren, vond ik toch wel een hele verantwoordelijkheid. Je leert sowieso veel door voor een groep te staan. Overdag met de activiteiten kon je deelnemers hebben met de leeftijden van 2 t/m 60. Dit was soms even schakelen, maar ik vond die afwisseling juist heel leuk.
Maar ook naast deze activiteiten om leerde ik heel veel van deze stage. Hoe je samenwerkt in een team, zelfstandigheid, Engels en Spaans, je mening uit durven spreken en je dat je je ALTIJD professioneel moet opstellen. Zelfs als je vrij bent, het 35 graden is en je maar twee uur hebt geslapen. Want de gasten lopen overal.
In het derde jaar van mijn opleiding ben ik reisleider geweest voor GOGO jongerenreizen, in het mooie Chersonissos. Voor drie maanden mocht ik onze gasten ontvangen, begeleiden, maar vooral hun problemen oplossen. Hier heb ik geleerd om altijd te bemiddelen, alles eerst zelf proberen op te lossen en als het echt niet lukte, hulp van bovenaf te vragen. Dit was dan mijn eindverantwoordelijke, het management, hoteleigenaren of zelfs de politie. Op het begin vond ik het best lastig om deze rol zelfverzekerd uit te voeren. Ik was net een maand 19 en ik moest een groep jongens van 22 vertellen wat zij wel of niet mochten doen. Ik ben in heel veel situaties ook enorm uitgedaagd, maar het positieve was dat ze uiteindelijk mijn hulp nodig hadden als er iets gebeurden. Wanneer ik iets had opgelost, voelde ik me dus ook best wel trots.
Dit klinkt vast en zeker heel clichƩ, maar ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen bij hebben gedragen aan de persoonlijkheid die ik vandaag de dag heb. Ik heb zoveel geleerd van de mensen waar mee ik heb gewerkt, de situaties die ik heb op moeten lossen, de nationaliteiten en de sociale contacten die ik daar heb gemaakt. Ik denk daarom dat het voor heel veel studenten goed zal zijn om je stage in het buitenland te volgen. Het is letterlijk een grens die je verlegt en een hele bijzondere ervaring.
Naast mijn eigen ervaringen heb ik onderzoek gedaan of meerdere het met mij eens zijn. En wat blijkt? Het wordt inderdaad gestimuleerd om stage in het buitenland te lopen. Oke oke, dit is misschien niet voor iedereen zo, daar ben ik me van bewust, maar over het algemeen zijn dit factoren die je mee krijgt van een buitenlandse stage:
Persoonlijke ontwikkeling
Doordat je in een totaal nieuwe omgeving bent, leer je voor jezelf te zorgen. Het is een avontuur die ervoor zorgt dat je zelfstandiger wordt. Door je stage kom je er steeds meer achter wat je wel en niet leuk vindt. Het is zelfs zo dat mensen die een tijdje in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen! Dit komt door de verschillende perspectieven van je teamgenoten waardoor je een āgrowth mindsetā ontwikkeld.
Internationale vaardigheden
In een ander land leer je vaak niet alleen een andere taal, maar ook een andere cultuur. De kans is groot dat je in een team terecht komt met mensen uit verschillenden landen. Het kan dus zomaar zijn dat deze mensen ook andere normen en waarden hebben. Door hier mee samen te werken leer je veel van elkaar. Hierdoor kun je je beter inleven in anderen en word je flexibeler in de omgang met andere mensen.
CV
Werkgevers vinden het enorm interessant als je in het buitenland bent geweest. Je onderscheid jezelf van andere sollicitanten. Denk ook aan een netwerk die je opbouwt in het buitenland voor als je eventueel in een nationale omgeving wilt gaan werken.
Een ervaring
Als je voor een langere tijd in het buitenland bent, word je eigenlijk een soort inwoner van het land. Besef dat je later wanneer je een hypotheek, baan, kinderen hebt, niet gemakkelijk voor een langere tijd weg kan. Pak dus deze kans wanneer je nog kunt!
Waarom studeren in het buitenland? ā WilWeg. (2019, 24 september). Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.wilweg.nl/over-wilweg/waarom-studeren-in-het-buitenland
AIESEC. (2020, 17 januari). 4 belangrijke skills die je ontwikkelt tijdens een stage in het buitenland. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://aiesec.nl/blog/internships/4-belangrijke-skills-die-je-ontwikkelt-tijdens-een-stage-in-het-buitenland/
Comments